fredag 17. september 2010

Hafslovatnet og Veitastrondvatnet

B3 studiet hadde en obligatorisk tur med teama veileder friluftsliv. Før turen ble gjennomført skulle det leveres en oversikt over turen til studielærerne våres. Min gruppe besto av Asbjørn Davis, Gaute Heggvold og meg. Med oss på tur skulle vi ha med oss en student fra B2 og 4 studenter fra B1 friluftslivstudiet i Sogndal. Turen ble gjennomført 12-14 september pga dette var det tidsrommet som var valgt fra studiet vårt.

Vi som veiledere valgte å ta med studentene på en kanotur over Hafslovannet og Veitastrondvatnet.  Dagsetapper og tidsrammene var ikke harde så vi som veiledere fikk gått igjennom læringsmomenter og tatt oss god tid sånn at studentene fikk et størst mulig utbytte av turen.

Målene for turen var at vi som veiledere skulle lære studentene om basis friluftsliv. Vi som veiledere delte opp forskjellige læringsmål innen for basis friluftsliv sånn at alle fikk prøvd seg på egenhånd som veileder. Det vi ønsket å lære bort var forskjelllige teknikker for å padle kano samt sikkerhetsaspektet rundt det å padle en kano i forskjellig type vær og vann. Eksempel i stryk og bølger.

Leirliv var en del av basis friluftsliv som vi ønsket å lære bort. Det innebar valg av leirplass, bygging av gapahuk, bygging av latrine og bålbygging samt å få fyr på bålet.  Det var også en transport etappe hvor gruppen måtte bære kanoene ca en halv km. Noe som var en liten utfordring, men gruppen håndterte det veldig bra. Dag to innebar en rundtur på deler av Veitastrandvatnet. Hvor vi hadde en lengre lunsjpause med tre poster etterpå. Her gikk vi igjennom kart og kompass, førstehjelp samt forskjellige typer brennere til matlaging. Hver veileder hadde sin post som de hadde ansvar for.  Dette fungerte veldig bra fordi det ble få studenter på hver veileder og veldig tett oppfølging. Noe som gjorte at det var et høyt læringsutbytte. Håper vi ;)

Leirliv dag to hadde gruppen ansvar for selv siden vi som veiledere hadde hjulpet de på dag 1. Asbjørn, Gaute og jeg gikk nesten i en felle ved å begynne å hjelpe de igjen, men så kom vi heller fram til at vu burde trekke oss litt tilbake også la gruppen ordne leiren. Det ordnet seg veldig bra.
Hele turen var preket av veldig fint vær, men midt på dag 3 blåste det opp litt. Dette var gunstig for gruppa siden de var egentlig innstilt på å komme seg hjem da, men isteden ble fokuset på å padle sikkert på grunn av vinden. Da beholdt vi fokuset på turen, ikke å komme hjem.  


Sitat for turen;

                      "Man lærer ved å lære andre" 
                                                                                 Lucius Annæus Seneca

Fikk ikke tak i bilder for turen så tenkte å legge ved en film isteden om hvor fint Norge er ;)
Mellom bakkar og berg i en litt annen vri.

søndag 12. september 2010

Nærøyfjorden – En reise i UNESCO`s verdensarv.

Tema for turen var naturbasert opplevelses turisme. I løpet av reisen våres skulle vi sette oss inn i hvordan en sognafæring har blitt brukt og hvordan den kunne brukes den dag i dag. Noe vi fikk prøvd og følt på kroppen hvordan er. Vi fikk også en innføring i hvordan bruke robåter i friluftsliv og hvordan ellers man skal ferdes med en robåt Sikkert. Reisen gikk fra Undredal til Dyrdal for så å ende opp i Gudvangen innerts i Nærøyfjorden som er på UNESCO`s verdensarvs liste. Og er også en Landskapsvern område. Noe som betyr at det er strenge begrensinger for hva man for eksempel kan bygge der.

Men først påvåres tur gikk vi ned Undredalen fra bussholdeplassen vi ble sluppet av fra. Her fikk vi oppleve naturen på sitt beste som en ekte natur turist og vi fikk oppleve lokal gjestfrihet vet at guiden i den kjente stavkirken i Undredalen spurte om vi ville sitte på ned til sentrum. Så høflige som vi var så kunne vi ikke si nei til den hyggelige dama! Vel nede i det som var sentrum fikk vi foredag om lokalkulturen og om den kjente lokale osten, samt en smakeprøve som ble ønsket velkommen oss engasjerte studenter(værtfall på matfronten) Vil bare nevne at det bor bare litt over 100 mennesker i Undredal så sentrum hadde et hyggelig særpreg!
Dyrdal by night.


Etter ett alternativ foredrag med sagn og sang skulle vi oppleve hvordan det var å ro en ekte sognafæring. En gammel båt som ble brukt til å frakte folk over fjorder til kirka, bryllup, besøk eller handel med gårder. Det var båter til hele gruppen, så vi fikk oppi fire godt voksne karer i en liten trebåt og rodde oss alt i hjel pga en vind som bare Ludvig fra Flåklypa kan beskrive på en god måte;

Nå blåser det nordavind fra alle kanter.

Asbjørn Davis i sognafjæringen før det begynner å blåse.

Vi rodde i et rolig område fra Undredal og i det vi skulle inn i selve Nærøyfjorden møtte vi vind fra litt varierende retning. Noe som gjorde at vi ble skikkelig våte og en annen robåten som var vår partner for turen med bl.a. Audun i båten greide å knekke den ene åren fordi det var så stort press på utstyret. Dette kan ha noe med at båten nesten aldri brukes og er veldig gamle. Men, men likevel imponerende.

Vel fremme i Dyrdal som var stedet vi overnattet i skulle vi sove i en gammel nedlagt skole. Faktisk så var hele Dyrdal fraflyttet. Et lite idyllisk sted som vi fikk for oss selv i et par dager. Her var det studenttemaer på ettermiddagen og mye sosialt. Setting av garn, fiske og bare å ligge midtfjords i sola mens fjorden var blikkstille. Da kjente man plutselig at et studiepoeng tikket inn. Ikke en dårlig tilnærming til studieplanen vil jeg si.


Nærøyfjorden på sitt fineste
Vi fikk også opplevd hvordan Gardsmuseum på Styvi med Botolv Hov noe som var interessant, men til tider litt uforståelig fordi han hadde en dialekt som var uvant for de fleste som var på besøk hos han.

Siste dagen fikk vi oss litt vikinghistorie med på kjøpet og rodde inn til Gudvangen innerst inne i Nærøyfjorden. I nær framtid skal de bygge en vikinglandsby her, vi ikke sett noe til denne men pil og bue samt knattleik sto på aktivitetene. Knattleik er en form for rugby med små trekøller i hånda, noe som kunne føre til litt skader. Det gikk vel å merke overraskende bra for alle!

Sitat for turen;
                        ”Reis ikke for å komme frem, men for å reise.”
                                                                          Johann Wolfgang von Goethe

 Legger ut også en link til en fin film om Nærøyfjorden


Bilder tatt av Asbjørn Davis