mandag 30. august 2010

Klatre og buldre tur i Hallingdalen

Turen kom tidlig i semesteret. På forhånd måtte alle deltakere ha brattkort for å ha et grunnlag og sikkerhet er alltid viktig i klatring. Og selv om jeg har prøvd meg ett par ganger på topptau så hadde jeg ikke brattkortet på plass før uka før Gol turen. Og selv om jeg har en ”naturlig” respekt for høyder så har jeg som regel pågangsmotet til å prøve, fordi det er skikkelig moro!

4 dagers klatretur til Gol med studiet. Tidsperioden var fra 23 til 26 august.  Grunne til at turen ble lagt til Hallingdalen var fordi området har gode muligheter for å klatre på lavlandsklipper samtidig som det ligger flere buldrefelt i området.  Målene for turen kunne deles inn i to hoveddeler.

Vårt klasserom - Tema var fenomenet buldring med en buldrestein i bakgrunn.
Den ene halvdelen av læringsmålene for turen var å kjenne til buldrehistorie i grove trekk, kjenne til hva buldring er og hvordan man kan bruke det i en veiledersetting. Den andre halv delen var at vi skulle tilegne også kunnskap til hvordan man ferdes trykk i lavlandsklipper. gruppen skulle også få innføring i hvordan man kan gjennomføre gruppeaktiviteter på lavlandsklipper/klatrevegger med forskjellig taubruk. Videre fikk vi opplæring i hvordan vi skulle formidle gode sikringsrutiner ved klatring på lavlandsklipper og rappelbruk.

Gruppen var delt inn i to og vi hadde forskjellige dager med temaer. Min gruppen hadde buldring tidlig i uka da det fortsatt var ”lite” vær. Buldring er i grunn klatring på store steiner med kun deg selv, klatresko, kalk og en minitjukkas under. Det er sport for de som har høydeskrekk kanskje? Blir aldri høyt og hvis du faller så har du en tjukkas under seg som du kan bære rundt med deg på ryggen. Genialt vil jeg si det er. Dette er en kjempefin avveksling og kan gi deg veldig god teknikk trening.


Buldreøkt - engasjert!
Videre utover uka var oppholdet veldig preget av ”mye” vær, noe som førte til at det ble mindre klatring. Dette gjorde at lærere valgte å sette fokus på det tekniske rundt klatring. Mye øving på topptaufeste, rappel, hvordan snu på en ring på toppen av en klatrerute(Noe som var bra fordi dette var den måten vi måtte bruke for å komme oss ned igjen på klatreruter når vi dro til frankrike seinere på høsten).  


Som sagt så ble det ikke så mye klatring fordi det var mye regn, men ett ordtak som jeg hørte frar en lærer på turen, også kaldt Vegard sa; er det tørt på asfalten er det tørt nok til å klatre i veggen. Siste dagen tok Martin Duås og jeg og prøvde ut denne teorien. Det skal sies at det begynte å regne etter at vi hadde bestemt oss, men shit heller vi gjør det kom vi fram til. Vi kom opp på en ganske enkel rute, men etter en tur var vi gjennomvåte fordi vannet rant inn i jakka fra veggen vi klatret i. To våte katter så vi ut som. Vært ett forsøk da!
Sitat for turen;

"Climbing is moving safely in potentially dangerous places"
                                                                           Ukjent


fredag 27. august 2010

Oppstart av blogg!

Vel da har jeg fått i oppgave i "å blogge" som en del av studiet mitt. Man skulle kanskje ikke tro at en friluftsliv student har så mye med blogging å gjøre? Men her sitter jeg og kanskje kommer jeg til å få skikkelig sansen for dette! Planen er da at jeg skal skrive minst et innlegg til hver tur jeg er på i forbindelse med studiet mitt. Så det blir nok noe skolerelevant, men håper å få lagt ut litt bilder å sånt fra andre turer også;)